TRAKOŠĆAN, XI. ŠKOLA MLADIH FILATELISTA „TRAKOŠĆAN 2016.“

11. 10. 2016.

Da poštanska marka nije samo hobi, nego i objekt stjecanja znanja i obrazovanja, dokazala je i ovogodišnja XI. škola mladih filatelista „TRAKOŠĆAN 2016.“. Organizator XI. škole mladih filatelista „TRAKOŠĆAN 2016.“ je Klub mladih filatelista „TRAKOŠĆAN“ uz potporu Ministarstva kulture, Varaždinske županije, Općine Bednja, Dvora Trakošćan, Grada Lepoglave, Hrvatske pošte d.d., Hrvatskog filatelističkog saveza, Tiskare Zrinski d.d., kao i mnogobrojnih sponzora i donatora.

U subotu, 8. listopada, u jutarnjim satima započela je trakošćanska filatelistička priča svečanim otvorenjem XI. škole mladih filatelista „TRAKOŠĆAN 2016.“. Otvorenje je pratilo 200-tinjak djece i mladih sa svojim mentorima iz cijele Varaždinske županije (iz osnovnih škola u Klenovniku, Kamenici, Lepoglavi, Donjoj Višnjici, Gornjoj Voći, Varaždinskim Toplicama, Bednji, Vrbnu i Varaždinu te iz Elektrostrojarske škole Varaždin), iz Krapinsko-zagorske županije (OŠ Krapina) te Grada Zagreba. Uz dr. Mariju Kolačko, sudionicima i gostima obratio se i načelnik Mirko Bistrović, potpredsjednik Hrvatskog filatelističkog saveza Ivan Drašković te predstavnica HP – Hrvatske pošte d.d. Draženka Zagorec. Polaznicima se obratio i gosp. Zlatko Jakuš, autor prve poštanske marke Republike Hrvatske, prijatelj filatelije i veliki zaljubljenik u trakošćansku filatelističku priču. Dugogodišnji stručni suradnik Josip Jelenečki predstavio je prigodna izdanja koja prate trakošćansku manifestaciju i to dvije omotnice i tri žiga čiji je autor predsjednik KMF-a Dino Murić. Sudionicima je demonstriran i poseban oblik prijenosa pošte motociklom s pomoćnom prikolicom na relaciji Trakošćan – Lepoglava.

Školu filatelije prigodnim je riječima otvorio zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić. Pritom je istaknuo da je Škola filatelije dio je obrazovanja koje Varaždinska županija na svaki način potiče želeći mlade ljude usmjeriti prema znanju i konkurentnosti.

XI. škola mladih filatelista „TRAKOŠĆAN 2016.“ zamišljena je kao filatelistička manifestacija na nacionalnoj razini s međunarodnim sudjelovanjem. Osnovni koncept temelji se na stručno – edukativnom programu s ciljem da djeca putem poštanskih maraka upoznaju nacionalnu, povijesnu, kulturnu, spomeničku i prirodnu baštinu. Djeca – polaznici (6 – 18 godina) na taj način upoznaju svoju domovinu ali i zemlje Europe i svijeta, zbližuju se i mijenjaju svoje kulturološke navike, poglede na svijet i sustav pravih vrijednosti. Polaznici su bili podijeljeni u 4 skupine, ovisno o dobnoj strukturi i stupnju poznavanja filatelije: Predškolski uzrast, Početnici, Napredni i Filatelisti.

Polaznicima su priređeni i brojni prateći poučni sadržaji, te osim filatelističkih atrakcija polaznici su imali mogućnost kušati delicije „Kaj su jeli naši stari“, upoznati se s etnografskom zbirkom predmeta iz nekadašnjeg svakodnevnog života žitelja općine Bednja, okušati se u zabavno-edukativnoj igri „Lov na filatelistu“, uživati u prekrasnim rukotvorinama školskih kreativnih radionica u sklopu „Vilinske bajke“, upoznati skrivene tajne Dvora Trakošćan i okolice te na posljetku odaslati svoja pisma daleko u svijet.

Ovogodišnja XI. škola mladih filatelista „TRAKOŠĆAN 2016.“ svečano je zatvorena u večernjim satima na vidikovcu Dvora Trakošćan, koji je postao njen nezamijenjiv domaćin, ali i simbol. Palmares večeri nazočili su mnogobrojni gosti iz kulturnog i javnog života Varaždinske županije, ali i šire. Uz bogat kulturni program, brojnim okupljenim gostima riječima dobrodošlice obratili su se u ime Varaždinske županije i Grada Lepoglave Marijan Škvarić, načelnik općine Bednja Mirko Bistrović, ravnatelj Dvora Trakošćan Adam Pintarić i predsjednik KMF Trakošćan Dino Murić.

U Galeriji Dvora Trakošćan postavljena je Nacionalna filatelistička izložba mladih s međunarodnim sudjelovanjem „TRAKOŠĆAN 2016.“ na ukupno 80 vitrina, izlagača redom iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke te po prvi puta iz Španjolske. Ocjenjivački sud je pregledao ukupno 51 izložak koji su ocijenjeni po kriterijima „FIP“ ili „Trakošćan“. Pri tome je podijeljeno 1 zlatna medalja, 10 pozlaćenih medalja, 7 srebrnih medalja, 2 srebrno-brončane medalje, 12 brončanih medalja te 15 diploma za sudjelovanje. Grand Prix Izložbe pripao je Maši Lipovac za izložak „The magic world of colors“, dok je Grand Prix National pripao KMF Trakošćan OŠ Bednja za izložak „III. redovno izdanje „Hrvatski gradovi“ – oznake tiskanja“, a Grand Prix International Alejandru Lopezu iz Španjolske za izložak „Animals on the table“. Isto tako podijeljene su posebne nagrade, i to slijedećim izlagačima: Sabrini Posavec za izložak „Filatelistička sanjarica“ i Filatelističnom krožeku OŠ Žalec iz Slovenije za izložak „The learning trail around Hell cave“.

Organizatori posebnu zahvalnost duguju i medijskim pokroviteljima Radio KAJ, VTV televiziji i Varaždinskim vijestima koji su objektivno izvještavali o radu Škole ističući njezine osnovne koncepte i utjecaj na odgojno – obrazovni status mladih ljudi – polaznika.

PALMARES Nacionalne filatelističke izložbe mladih “TRAKOŠĆAN 2016.”